8 TIPS MENYUSU DI TEMPAT AWAM

Anda seorang ibu yang sedang berjalan jalan satu keluarga di shopping mall. Tiba2 anak anda mula resah gelisah sebab waktu menyusu sudah tiba. Apa yang patot anda lakukan untuk 'cover' waktu menyusukan bayi? 

Haaa suspen je 'beginning' kan ! Hahaa

Rata rata ibu pasti tak akan mengecewekan keinginan anak malah ibu pasti berusaha cari tempat yang selesa untuk 'directfeeding' anak. Siapa tak sayang anak kannn =)

Berikut merupakan tips yang praktikal dari pengalaman sendiri dan juga beberapa tips popular yang dikongsikan oleh ibu ibu di luar sana

8 TIPS MENYUSUKAN ANAK DI TEMPAT AWAM



1. CARI PAKAIAN YANG SESUAI



Dah jadi BF Mom ni pakaian yang biasa ibu pakai dah tak relevan untuk dipakai

Baju jenis berbutang dan berzip di depan sangat sesuai selama menyusukan anak

Ibu juga boleh cuba mencari blouse menyusu atau cardigan labuh. Di online page sangat banyak pilihan bukan? =)

2. JANGAN TUNGGU BABY TERLALU LAPAR

Kadang kadang ibu leka 'bershopping' sampai tak perasan dah melewati waktu menyusu anak

Bila anak mula resah tu cepat cepatlah cari 'port' yang sesuai ye ibu ibu

3. GUNAKAN PENGGENDONG BAYI


Penggendong bayi memang mesra menyusu kan

Anak selesa menyusu, ibu dapat 'shopping' dengan tenang ! 

4. MINTA BANTUAN SUAMI UNTUK HADANG

Ibu yang bawa stroller takda masalah untuk jadi 'penghadang bergerak'

Jika tiada takda masalah. Boleh minta bantuan suami untuk jadi 'penghadang sementara'. Sekejap je kannn? =)

5. MENYOROK SEDIKIT BILA BAYI MULA MENYUSU

Detik yang mencabar adalah ketika ibu nak pastikan bayi mendapat lekapan yang betul di puting susu

Mungkin ibu boleh berpusing sedikit atau 'cover' dengan tudung atau baju 

6. PAKAI 'NURSING COVER'



Mungkin ada ramai juga ibu ibu yang mempertimbangkan untuk membeli 'nursing cover' supaya dapat menyusu bayi dengan lebih yakin =)

7. KALAU ORANG PANDANG BUAT TAK TAHU JE..

Mungkin ibu boleh pandang ke arah bayi supaya ibu tak rasa segan dan malu

Tak perlu risau dengan pandangan orang. Bukan kita mahu menunjuk nunjuk kan? 

8. CUBA BAWA BEKAL

Bayi yang dah melebihi umur 6bulan, ibu boleh cuba bawa 'finger food' untuk bantu kalih perhatian anak sementara ibu mencari tempat yang sesuai untuk menyusu

Terima kasih kepada pembaca yang sudi membaca penulisan Kakmuja. Moga bermanfaat buat ibu ibu yang menyusu di luar sana =)


Ibu ibu menyusu yang ada masalah;

1. Stress
2. Cepat letih
3. Kurang susu
4. Susu cair

Boleh cuba Set Menyusu seperti dalam gambar di atas ok. Boleh roger Kakmuja untuk pertanyaan lanjut =)


Badan anak 2.
Kembali ramping hanya dengan Set Menyusu! =)

Sekian entry kali ini. InshaaAllah berjumpa di lain entry

Assalamu'alaikum.. 
.
.

Muja Shaklee
ID: 1241667
Whatsapp: 019-3258527
Fb: Muja Mukri
Founder Of AMEmpire

#AgentSahShaklee
#ShakleeSabakBernam
#CodAmpang
Share this article:

No comments:

Post a comment