TIPS PERSEDIAAN IBU BERPANTANG SENDIRI

Assalamualaikum w.b.t.. Semoga kita sentiasa dilindungi oleh Allah s.w.t hendaknya. Aamiin..

Sekarang ni memang musim ibu berpantang kan. Mana-mana nampak orang update lahirnya cahayamata masing-masing. Ya Allah seronok bukan kepalang! =)

Hari ni Kakmuja nak share sedikit info tentang;



TIPS PERSEDIAAN IBU BERPANTANG SENDIRI

1. Cepat dimasak, cepat juga dimakan.

Sebelum bersalin, sediakan senarai lengkap menu makanan untuk ibu selama tempoh 44 hari berpantang. 

2. Peranan suami untuk saling membantu dan menyokong.

Pastikan ibu telah berbincang dengan suami terlebih dahulu berkenaan keputusan anda untuk berpantang sendiri. 

3. Sediakan jadual harian.

Jadual harian amat penting untuk memastikan ibu mendapat rehat yang cukup. 

Jadi ibu boleh sediakan jadual untuk mandi, bertungku, mengurut, menguruskan rumah, memasak dan makan.

4. Minta bantuan pengasuh atau jiran terdekat.

Minta bantuan pengasuh atau jiran untuk meninggalkan anak sebentar sementara ibu dan suami bergegas ke hospital contohnya atau hal-hal lain.

5. Bidan atau tukang urut.

Pastikan agak-agak sebulan sebelum tarikh deliver, ibu dah dapatkan tukang urut / bidan supaya tak ada berlaku saat akhir baru nak cari. 

Jadi confirmkan siap-siap anggaran waktu supaya mereka pun boleh sediakan peralatan untuk ibu.

6. Set berpantang.

Pastikan ibu sudah siap sedia dengan set berpantang pilihan masing2. Set berpantang berfungsi untuk mengembalikan tenaga dengan PANTAS selain daripada membantu merawat luka dan kesihatan dari dalam.

So bagi ibu-ibu hamil di luar sana yang masih tercari-cari set berpantang yang bersesuaian, Kakmuja cadangkan ibu-ibu mengambil Set Berpantang Shaklee. 




SEBAB APA?

Sebab ianya berfungsi 3 dalam 1; 

💎 Bantu merawat luka

💎 Bantu mengembalikan tenaga

💎 Bantu memperbanyakkan susu badan

Dan sangat sesuai untuk ibu yang bersalin secara normal ataupun ceaser.

Selain itu, persiapkan juga dari segi mental dan fizikal dan juga pastikan emosi ibu sentiasa dalam keadaan stabil. 

Jika dalam tempoh berpantang ibu tertekan atau stress, ibu berisiko mengalami gejala batu meroyan.

Nauzibillahi minzalik. Minta-minta dijauhkan dari kita semua. 

Pastikan ayat Al Quran sentiasa dimainkan. Ini untuk mengelakkan gangguan syaitan yang boleh menguasai diri ibu.

Selamat berpantang bagi ibu-ibu yang berpantang. Pantang elok-elok nah jangan ngelat tau! ;)



Sekian sahaja Entry kali ni. Semoga bermanfaat in shaa Allah. Jumpa di lain Entry. =)

Boleh hubungi Kakmuja untuk dapatkan Set Berpantang yang ohsem ni ok.

Kakmuja akan guide sebaiknya! =)

Salam sayang,
Kakmuja



Muja Mukri
Your Most Wanted Shaklee
Independent Dist.
#MujaShaklee

Whatsapp: 019-3258527
Ig: muja_beautyhealth
Blog: mujamukri.blogspot.com
Share this article:

No comments:

Post a comment