MENU SIHAT PENGGANTI BREAKFAST SEPANTAS 1MINIT!

Assalamualaikum w.b.t.. 

Bila sebut breakfast je, dalam kepala orang-orang kita mesti berlegar-legar nama makanan dan minuman macam kat bawah ni kan! Hehee

Nasik Lemak

Nasik Goreng

Roti Canai

Mee Goreng

Bihun Goreng

Kuew Tiaw Goreng

Soto Ayam

Nasik Berlauk

Teh Tarik

Nescafe

Milo

Fuhhh.. heaven kannnn! Nyummm ;)







Lepas breakfast masuk office duduk tempat masing-masing hadap pc buat kerja sampai tengahari. Lepas makan lunch, tidur. Takda apa-apa movement untuk bakar semula lemak. Sadis kan! Sob sob sob.. =(

Tahukah anda bahawa makanan seperti di atas kebanyakannya adalah sangat tinggi kalori. Boleh nak makan semua tu tapi lepas tu kena exercise untuk bakar semula kalori yang diambil! Dah la tinggi kalori, banyak minyak pulak tu derrr.. Huhuu

"Alaaa.. tak payah la bakar kalori tu semua.." 

Boleh.. Tapi jangan pelik dan tanya kenapa kalau berat susah sangat nak turun asbab kalori yang terkumpul selama ni dah jadi lemak tepu ye.. Hihii Tak perlu la share berapa banyak kalori dalam makanan dan minuman tu semua kan. Google je macam-macam ada. Semua di hujung jari. :)

Dulu Kakmuja gitu jugak. Tak jaga makan. Minum manis-manis. Banyak minum ais. Minum air kosong kurang. Malas exercise. Aduduuuu.. Sedih! 

Takmo la dah! Kakmuja dah insaf. Coz i'm the higher cholestrol detected! Wuaaaaa.. =( Now dah pasang azam untuk jaga kesihatan menyeluruh. Umur dah 30an wooo. Takut.. Kolestrol tersangat la bahaya. Silent killer! Huuu

Now Kakmuja dah konsisten amal menu sihat pengganti heavy breakfast macam dalam senarai kat atas tu.

NAK TAHU MENU APA?

Esp laaa! Hehee Disebabkan ramai yang tanya Kakmuja cara buat smoothies Esp yang sedap untuk diminum, so Kakmuja akan share resepi menu sihat dalam Entry kali ni.



CARA BUAT SMOOTHIES ESP VERSI KAKMUJA

Bahan-bahan yang diperlukan;

2 sb Esp
1 sb Mealshakes (buat smoothies tu ada rasa ala-ala aiskrim vanilla)
2 sb Oat
1 sb Milo (boleh ganti dengan Fresh Milk / Horlicks)
500 ml Air
3 ketul ais (kalau nak)
Buah-buahan (kalau nak)
Mesin blender jus buah
3 biji Kurma (untuk yang nak berpuasa sangat sesuai. Rendam semalaman)

1. Masukkan air dalam botol blender.
2. Masukkan semua bahan-bahan dan blend.
3. Seminit je dan siap untuk diminum.







Yang paling best sekali, breakfast Esp ni memang ALL IN ONE!

Bukan sahaja KENYANG LAMA, BADAN SIHAT, KULIT CANTIK dan BADAN KURUS. Tapi Esp jugak berfungsi sebagai Milkbooster yang banyak bantu BF MOM macam Kakmuja dalam proses menyusukan adik Kashah.

So bila badan rasa sihat dan bertenaga, production pun ikut tiptop la kan! Hehee Susu pun pekat dan buat adik Kashah cepat kenyang. Takda la dia nak mengempeng je lama-lama. Mudah kerja mak-mak ni kan. Eheee




Effect kulit anak yang menyusu pun makin cerah dan gebu tau penangan Mama dia amal Esp setiap hari! =)

Ok.. Sekian sahaja entry kali ini. Semoga bermanfaat in shaa Allah. Jumpa di lain entry ye. Tq pada yang sudi baca. =)

Salam sayang,

Muja Mukri
Your Most Wanted Shaklee
Independent Dist.
Wassap: 019-3258527
Ig: muja_beautyhealth
Blog: mujamukri.blogspot.com
#MujaShaklee
Share this article:

No comments:

Post a comment